MOL o slovenskom tržištu: Povećanje marži olakšalo je poslovanje, ali još nije dovoljno

Bez autora
Jul 24 2024

Mađarska energetska grupa MOL, koja posjeduje benzinske postaje MOL i Ina u Sloveniji, pozdravlja povećanje marži na benzin i dizel u sklopu regulacije cijena tih goriva na benzinskim postajama izvan autocesta.

Promjena olakšava poslovanje, ali ni nova visina ne dopušta ulaganja, odgovorili su za STA u slovenskoj podružnici MOL-a.

Skupina pozdravlja odluku Vlade, "budući da smo u proteklom razdoblju uložili puno truda da konkretnim objašnjenjima i podacima potkrijepimo argumente zašto su marže trgovaca izvan autocestovnog čvora potpuno neodržive, a mogu dovesti i do poremećaja u prometu. opskrba određenim naftnim derivatima”, napisale su tvrtke MOL Slovenija i MOL & Ina.

Vlada je u ponedjeljak uredbom o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata povećala iznos najveće dopuštene marže za dizelsko gorivo i benzin od 95 oktana na benzinskim postajama izvan autocesta i brzih cesta za po dva centa na 0,0983 eura po litri dizela. i na 0,0994 eura za litru benzina.

„Ovom odlukom Vlade razina marže vraća se na razinu iz prosinca 2023., no sama formula još uvijek ne uvažava sve obveze distributera, posebice trošak naprednih goriva za postizanje ciljeva korištenja obnovljivi izvori energije u prometu, što je Slovenija postavila vrlo visoko", kazali su.

Promjena doduše olakšava poslovanje, dodaju, no taj iznos još uvijek ne dopušta ulaganja u razvoj, čak ni ulaganja vezana uz zelenu tranziciju. U Mol grupi zalažu se za liberalizaciju tržišta, no pristaju, kako kažu, na kompromisno rješenje - da se visina najviše dopuštene marže odredi na način da se omogući nesmetano poslovanje i razvoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik